din 10-05-16

LEZING IN “DE HUIF” over de portretschilder Karel van Veen

Karel van Veen, gijzelaar op “Beekvliet” van 1942 tot 1944

Op dinsdag 10 mei a.s. zal de kunsthistorica Yve de Vries in Ontmoetingscentrum “De Huif” een lezing geven over de portretschilder Karel van Veen. Van 24 september 1942 tot 6 september 1944 was Karel van Veen één van de in totaal 1274 gijzelaars die in de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten in gijzelaarskamp “Beekvliet” in Sint-Michielsgestel. De gevangen genomen mannen, die in het kamp een redelijke bewegingsvrijheid hadden, dienden als preventieve gijzelaars die bij verzetsdaden tegen de Duitsers zonder pardon zouden worden geëxecuteerd,

zoals bijvoorbeeld gebeurde met Graaf van Limburg Stirum, Robert Baelde en Van den Kerkhoff, naar wie in Sint-Michielsgestel 3 straten zijn vernoemd. Karel van Veen had op “Beekvliet” zijn eigen atelier waar hij op verbluffend gelijkende wijze portretten schilderde van tientallen van zijn prominente medegevangenen, zoals bijvoorbeeld de naoorlogse premiers Jan de Quay en Willem Drees. Negen door van Veen na de oorlog geschilderde portretten van minister-presidenten hangen tegenwoordig in het gebouw van Algemene Zaken nabij “Het Torentje” op het Binnenhof in Den Haag. Daarnaast schilderde Karel van Veen ook het staatsieportret van Koningin Juliana in 1964 en een portret van Kroonprins Willem Alexander bij gelegenheid van zijn zesde verjaardag.

In de lezing zal Yve de Vries zich vooral richten op het gijzelaarskamp “Beekvliet” en de mannen die daar een deel van de oorlog doorbrachten. Ze zal haar gehoor meenemen op een wandeling door het kamp, een bezoek brengen aan de verschillende “blokken” en trachten aan te geven hoe de gijzelaars die internering beleefden. Daarnaast zal ze enkele van de door Karel van Veen geschilderde gijzelaars voorstellen.

De aanvang van de lezing op 10 mei is om 20.00 uur. Toegang voor leden van heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” is gratis, niet-leden betalen 2 euro.

Bijlage downloaden