maa 23-11-15

November Ledenavond, in “De Huif”

Ons lid Jef van Hulten is bereid een bijdrage te leveren. Hij verteld aan de hand van beelden op het grote scherm.

Het ontstaan van zuivelcoöperaties in het begin van de vorige eeuw.

Op veel dorpen in Noord-Brabant zijn rond 1900 boterfabriekjes opgericht. In Beek en Donk in 1893, Liempde in 1898, Boxtel en Sint-Michielsgestel in 1903 (in de St.Michielsstraat) en in Drunen in 1905. Aanvankelijk waren dat overwegend handkracht boterfabriekjes, maar waar mogelijk ging men al snel over op stoomkracht.

Sjef van Hulten heeft zich verdiept in het ontstaan van zuivelcoöperaties aan het begin van de vorige eeuw. Over het ontstaan van het boterfabriekje in Drunen schreef hij het boek: Goei Botter. Gerrit Braks schrijft in dat boek: “Om de concurrentiekracht te vergroten is geïnvesteerd in kennis en saamhorigheid. In dat proces heeft de kerk, mede door de inzet van pater Van den Elsen, een belangrijke rol gespeeld”.

In de lezing voor de Heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” op 23 november a.s. zal hij met behulp van veel beeldmateriaal ingaan op het het boerenleven in die tijd, het ontstaan van de coöperatieve gedachte, de rol die de kerk daar in speelde en de ontwikkeling van de techniek (stoommachine, centrifuge). Brabant verandert in de 20ste eeuw van een traditioneel-agrarische in een modern-industriële samenleving.

Aanvang van deze ledenavond in Ontmoetingscentrum De Huif is om 20.00 uur.

Bijlage downloaden