Gèssel - lied van Faas Sengers

Muziek, tekst en zang: Faas Sengers Instrumenten: Theo van de Ven
gessel

Downloaden

Oud-bestuurlid Betsy van Beek overleden

Het bestuur van de vereniging vernam onlangs het trieste overlijden van oud-bestuurslid Betsy van Beek.

Gedurende een korte periode was zij op bestuurlijk niveau actief voor onze vereniging. Om gezondheidsredenen moest zij helaas een stapje terug uit doen.
Betsy mocht 92 jaar worden. We wensen haar naasten en dierbaren veel sterkte en kracht toe.

Bestuur Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar

Betsy van Beek
Betsy van Beek

Downloaden

Oud-bestuurslid Frans Cooijmans overleden

Wij ontvingen het droeve bericht van het overlijden van Frans Cooijmans, vele jaren secretaris-penningmeester van onze vereniging en tot het laatst actief en dienstbaar.

Als herinnering aan zijn grote waarde voor onze vereniging is een speciale editie van Heem-info verschenen. Het bidprentje is te lezen in onze database.

Downloaden

Het boek, HERDENK WAARDEER LEER, inspanning v/d 5 Heemkundeverenigingen in 2010.

HERDENK WAARDEER LEER De oorlogsjaren en de gevolgen voor de Inwoners van Sint-Michielsgestel. Te koop bij de Read Shop te Sint-Michielsgestel.

Downloaden

Het boekje SPOREN, een inspanning v/d 5 Heemkundeverenigingen in 2009

Boekje over het religieuserfgoed in de gemeente Sint-Michielsgestel. Uitgegeven door en met inspanning van de 5 heemkundeverenigingen binnen de gemeente. Te koop bij de Read Shop te Sint-Michielsgestel.

Downloaden

7 dec.2007 Rondleiding Viataal (Kentalis)

Piet Borneman leidde ons door het gebouw van Viataal, van de kelders tot in de zolders. Deze zeer succesvolle middag begon met een inleiding, waarin hij voor ons de geschiedenis van het Instituut voor Doven, nu Viataal en later Kentalis geheten, schetste. Tot onze plezierige verrassing had hij in de grote bestuurskamer speciaal voor ons een expositie over het archief en de kunstschatten van Viataal ingericht.Daarna brachten we veel tijd door in zijn ‘museum in ontwikkeling’: de nog steeds groeiende verzameling van instrumenten en voorwerpen met betrekking tot de dovenzorg.

Downloaden

Dia’s uit het album van Celestinus, verkregen via het Oudheidkundig Museum.

Jongenskappel, Doof-stommen instituut (Kentalis), Oudheidkundig Museum in opbouw 1992; Den Dungen; Grenspaal???; Le Mont Sint-Michel.
november 2007, verkregen via het Oudheidkundig Museum.

Downloaden

Statuten De Heerlijkheid Herlaar 1989-09-11

1989-09-11 Statuten 5-2-1990 De Heerlijkheid Herlaar

Downloaden

POSTER Winkels en Bedrijven in Sint-Michielsgestel ca1970 (fc)

met delen van Den Dungen en Gemonde. Te koop bij de Read Shop te Sint-Michielsgestel. Voor 2,- euro.

Downloaden

Schilderij in De Huif, R. Pynenburg 15 feb.1936

27-02-2013 Jef van Veldhoven; Hallo iedereen, Afgelopen maandag kwam het verzoek in de ledenvergadering om het schilderij met het dorpstafereel van SMG in de Huif te fotograferen. De vraag is wie kent de namen van de personen op het schilderij ? Ondertussen heb ik wat archiefonderzoek gedaan. zie op : http://gestelnatuurlijk.mijnalbums.nl/ met vriendelijke groet,

Downloaden

GRENSPAAL 1665 of 1865 Wie zal het zeggen?

Vraag 11-05-2013; Weten jullie toevallig waar de grenspaal/omheiningpaal staat en wat er op staat?

Reactie 12-05-2013 Thijs Braam; Die grenspaal zou wel eens de grenspaal tussen Gestel en Vught kunnen zijn. Hij stond een paar honderd meter voorbij de nieuwe Halderse brug, rechts van de weg. Misschien weet iemand anders wanneer de grens daar is vastgesteld. Ik lees het jaartal 1665, het zou ook 1865 kunnen zijn; wanneer zijn de gemeentegrenzen vastgesteld?

Reactie 13-05-2013 Jef van Veldhoven; Enige jaren terug heb ik op CD-ROM een “studie” over de gemeentegrenzen van de Heerlijkheid Sint-Michielsgestel uitgebracht, deze heb ik ook aan onze vereniging overhandigd. (zie enkele bijlagen hieruit >documenten >grenzen van de Heerlijkheid enz.) De grenspaal op de dia is volgens mij niet de grenspaal bij de Halderse brug (zie foto’s op : http://gestelnatuurlijk.mijnalbums.nl/ Wie weet nog meer gemeentegrenspalen in de oude gemeente Sint-Michielsgestel te staan ??

Foto’s verkregen nov. 2007, via het Oudheidkundig Museum. Jongenskappel, Doof-stommen instituut (Kentalis), enz.

Downloaden