don 19-09-19

Monumenten in Sint-Michielsgestel door Koos Loose

Aangeboden door: Gestels “KBO” Seniorwijs.

De gemeente Sint-Michielsgestel kent in totaal 81 rijksmonumenten. In de gemeente Sint-Michielsgestel staan in totaal 124 monumenten op de gemeentelijke monumentenlijst: 37 in Berlicum, 40 in Den Dungen, 20 in Gemonde en 27 in Sint-Michielsgestel. Daarnaast zijn er vier landgoederen aangewezen als historische buitenplaats; Haanwijk, Seldensate, Wamberg en Zegenwerp.

Een indrukwekkend aantal dus. En teveel om allemaal op te noemen. Toch wil Koos Loose, oud-wethouder en thans voorzitter van Heemkundevereniging “De Heerlijkheid Herlaar” ons meenemen langs een aantal van deze monumenten. Hij gebruikt daarvoor meerdere verhaallijnen, onder andere passend in wat hij zelf noemt de “Hertogdorpen Berlicum - Den Dungen – Gemonde – Middelrode” in verband met hun ligging in de Meierij van Den Bosch. Maar ook over de drie H’s van “Halder – Haanwijk – Herlaar”, hun historie en toekomstige ontwikkelingen in dat gebied.

Velen van u kennen veel van deze plekken, vanuit de eigen jeugd of door wandelingen in deze omgeving. Mogelijk ook via de activiteiten van de Natuurgroep Gestel. Veel van onze “gebouwelijke” monumenten zijn immers direct of indirect verbonden met de natuurmonumenten. Je zou kunnen zeggen, dat u deze middag deze wandeltocht lekker zittend aan de hand van sprekende plaatjes kunt meemaken.

Iedere 55-plusser, vanuit elke dorpskern is van harte welkom!

Donderdag 19 september 2019 om 14.30 tot 16.30

In de grote zaal van ontmoetingshuis “De Beemden” De Beemden 1, 5271 BH te Sint-Michielsgestel

De toegang is gratis en inclusief gratis koffie of thee

Bijlage downloaden